Türkiye‘de bir ilk olma özelliğine sahip ve geleceğin tarım ve ziraat mühendislerini yetiştirmesi hedeflenen Gümüşkaya Mahallesi’ndeki lisede, açılış dolayısıyla tören düzenlendi.
Silivri Belediye Başkanı ” Özcan Işıklar ” törende, yerel yönetimlerin, belediyelerin yerel avantajlarını ve dinamizmini harekete geçirecek hangi fırsat varsa onun üstüne gitmesini gerektiğini, lisenin de buna örnek bir proje olmasını istediklerini belirtti.
Tüm Avrupa’da 13 Bin Civarında Bitki Türüne Rastlanırken, Türkiye’de 9 Bin 200’ün Üzerinde Bitki Türünün Bulunduğu, Bunlardan 3 Bin 100’ünün İse Endemik Olduğu biliyoruz. Türkiye’de, üç kıta arasında doğal bir köprü olması, çeşitli coğrafi özellikleri ve coğrafi farklılığın getirdiği iklim çeşitliliği nedeniyle dünyada eşi benzerine az rastlanan bir bitki çeşitliliği bulunuyor. Silivri’de üretilen aromatik bitkileri, bölgeyi hareketlendirecek birçok sektörün ham maddesi haline getirmek ve teknolojiyi de üretime katarak ekonomiye katkı sağlamak istediklerini vurgulayan Işıklar, ‘Bugün burada Türkiye‘de ilk defa bir belediye bir tarım lisesi açıyor. Burası tek başına bir tarım lisesi de değil. Bunlara öncülük edecek, hem uygulama alanları ile hem de eğitim alanı ile normal bütün eğitimler de verilecek. Ancak bunun yanında geleceğin mesleklerini icra edecek öğrenciler burada yetişecek.. diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar , Abbas Güçlü ( Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü ) , Ömer Balıbey ( Eski il Milli Eğitim Müdürü ) , Prof. Dr. Halim Orta (Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ) , Prof. Dr. Murat Kartal ( Bezmialem Üniversitesi Eczacılık Fakultesi Öğretim Üyesi ) , ilçe protokolü öğrencilerimizin sıralarına geçerek sınıflarında onlara yeni eğitim-öğretim yılında başarılar dileyip güzel dileklerde bulundular..
Yapılan sempozyuma katılan değerli hocalarımız TÜRAM Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi ile ilgili duygu ve düşüncelerini bizlerle paylaşmışlardır..
Abbas Güçlü ( Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü )
Tarım lisesi değil, tarım koleji.. Hollanda’dan daha fazla tarım ürünü üretiyoruz, artık akıllı tarıma geçmeliyiz. Her yıl 8/10 milyarlık dershane harcaması yapıyoruz ancak yine de çocuklarımız mutlu değil. Veli de öğrenci de artık bir meslek sahibi olmak istiyor. Bu nedenle Tarım lisemiz ilerki dönemlerde en yüksek puanlı okul olacak. En iyi meslek senin karnını doyuran meslektir. Dünya değişiyor, eğitimde değişmeli! Bu okulun bayrağını yükseltecek olan sizlersiniz. ( öğrenciler )
Silivri’ye Silivri’liler sahip çıkmazsa kimse sahip çıkmaz..
Ömer Balıbey ( Eski il Milli Eğitim Müdürü )
İstanbul’da da okullarımız var ancak nitelikli okullarımız meslek liseleridir. Alo kayıt sistemini ilk defa biz getirdik. 2013’te teog sistemini getirdik. Teog kalktı fakat ne olacak? Tekrar eski sisteme dönülsün. Burada okuyan çocuklar burada bir okula kayıt yapabilsin. Öğrencilerimiz istediği yerlere gidebilmeli.
Özcan Beyin yaptığı bu iş muhteşemdir. Bu projeyi Türkiye’nin her yerine taşıyalım..
Prof. Dr. Halim Orta (Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi )
Tarım çevreyi bozmadan yapılmalıdır. Öğrencilere öncelikle sabretmeyi öğretmeliyiz. Tarım lisesi bir çekirdekten başlayarak eğitim ile Trakya’nın Batı’ya açılan kapısında böyle bir denge unsuru oluşturarak nihai dengeye ulaştıracaktır. Trakya’nın toprağının altı değil üstü değerlidir. Halkın refahı için yapmadığımız her çalışma ihanettir! Devletten bizim beklediğimiz sabit fiyat politikası belirlenmesidir. Üretici her şeyini ürününü ne kadara satacağını bilmelidir. Sabancı ; Olmuyor Kardeşim Olmuyor Senin Yetiştirdiğin Talebe Benim İşime Gelmiyor.! Hem alaylı hem de mektebli biri olarak bu kurumun daima emrindeyim. Desteklerinizi bekliyoruz..
Prof. Dr. Murat Kartal ( Bezmialem Üniversitesi Eczacılık Fakultesi Öğretim Üyesi )
Yeni yaratıcı ürünler gerekli. Biz tarımı yaparken sevgi ile ve kaliteli üretmeliyiz. Bitkileri üretirken özen göstermemiz, bilinçli tarım yapmamız gerekiyor. Gençlerin organik ürünler yetiştirmesi lazım. Çalışkan , Üretken ve Yaratıcı olmalıyız. Gözünüz açık olmalı. Neyi İlk yapayım diye düşünmeniz lazım. 12000 bitki çeşidimiz bulunmaktadır. Üniversitelerin halkın içinde olması gerekiyor. Gençlerin Dünya’yı gezmesi lazım.. Fuarlara gidin. Gençlerin tarımla ilgili ürünleri öğrenip geliştirmesi lazım..
Yeni eğitim-öğretim yılında 423 kontenjanla eğitim hayatına başlayan lisede 96 öğrenci eğitim alıyor..